"Valgkamp" og propaganda på mynt

I antikken var det ikke like enkelt å få ut sitt politiske budskap gjennom medier og internett som det er i dag. Da var mynter mye brukt som propaganda-og informasjonsspredning. Mye informasjon kan leses fra antikke mynter! Her er et par mynter fra Julius Cæsar og hans "valgkamp":


Cæsar dupondius, messingmynt fra år 45 f.Kr

Myntens revers viser Minerva stående med militært trofe og skjold dekorert med Medusahode og slange ved føttene. Gudinnen Minerva var opprinnelig beskytter av de skjønne kunster og visdom, men siden også krigsgudinne slik som på denne mynten, iført hjelm, militært trofé og skjold. Slangen ved føttene symboliserer Cæsars seire over kelterne og gallerne. Medusahodet på skjoldet hadde den evnen at alle som så på henne ble forvandlet til stein. Ved å plassere henne på sine mynter fortalte Cæsar om hvordan han knuste all motstand under sine suksessrike felttog. Reverssiden bærer portrett av gudinnen Victoria, seiersgudinnen. Hennes portrett på forsiden av mynten levner ingen tvil; Julius Cæsar var en stor feltherre.

 
Cæsar denarius fra år 44 f.Kr

Cæsars myntportretter markerer et skille i romerks myntkunst og propaganda. I romersk utmyntning var det ikke tillatt å avbilde levende mennesker. Da Cæsar plasserte sitt portrett på myntene i januar 44 f. Kr. brøt han med århundre lange tradisjoner. Mens det tidligere bare hadde vært avdøde romere som hadde blitt portrettert på mynt, utgjør Cæsars portrettmynter starten på en lang og høyt skattet periode med romersk portrettkunts på mynt. Denne denariusen ble preget i januar eller februar år 44. f.Kr. helt mot slutten av Cæsars liv. Han ble som kjent knivdrept i det romerske senatet 15. mars samme år. En av anklagene mot ham var at han hadde plassert sitt portrett på den romerske mynten. Denaren er forsynt med et naturealistisk portrett av Cæsar, som gjengir hans lange karakteristiske hals, ellers kjent fra samtidige opptegnelser. Kanskje nettopp denne mynten var dråpen som fikk begeret til å renne over, og var en av årsakene til at Cæsar ble drept?

Hvordan ville mynter med dagens valgkamp sett ut?

Én kommentar

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits