William og Kate på offisielle minnemynter

Europa er i bryllupsmodus i forkant av Prins William og Kates bryllup fredag denne uken. I anledning den store kongelige begivenheten har det britiske myntverket, The Royal Mint, utgitt både en offisiell forlovelsesmynt - som faktisk var det som satte fart i forlovelsesryktene - og en bryllupsmynt med motiv av det unge paret. Samlerhuset, som er Nordens største forhandler av mynt, medaljer og andre samleobjekter, er distributør for de bristiske myntene.


Forlovelsesmynten og bryllupsmynten med motiv av Prins William og Kate


Den offisielle bryllupsmynten portretterer det unge paret i profil, vendt mot hverandre i lykkelig forventning foran den store dagen som venter dem. Motivet er godkjent av prinsen selv og hans bestemor Dronning Elisabeth II.

Omdiskutert mynt førte til forlovelsesrykter
Også den offisielle forlovelsesmynten som ble gitt ut for å feire den kongelige forlovelsen i fjor høst var godkjent av Dronningen og prinsen selv. Men mange mente at motivet slettes ikke lignet på det nyforlovede paret, og mynten mottok massiv kritikk. Spesielt gikk kritikken på at Kate så både tykkere og eldre ut enn hun gjør i virkeligheten. Portrettet på mynten var basert på et gammelt bilde av William og Kate som tatt i forbindelse med en polokamp. Det var nettopp denne mynten som satte fart på forlovelsesryktene i fjor høst da engelske medier plukket opp nyheten om at mynten var designet og klar til produksjon fra The Royal Mint.

Det er ikke bare engelskmenn som fatter interesse for det nært forestående bryllupet. Flere andre land, deriblant Canada og Australia, har også utgitt minnemynter med motiver av ukens brudepar. Også i Norge er interessen stor; norske aviser og blogger florerer med bryllupsstoff, og flere nordmenn har sikret seg både forlovelsesmynten og bryllupsmyntene med Prins William og Kate Middelton fra The Royal Mint.

Storbritannia har en lang tradisjon for å utgi jubileumsmynter, og Prins Williams foreldre, Charles og Diana, fikk også portrettene sine på en bryllupsmynt da de giftet seg i 1981. Fjorårets kronprinsessebryllup i Sverige ble også hedret på minnemynter i gull og sølv, og vårt eget kongepar Harald og Sonja ble beæret med en medalje i gull og sølv i forbindelse med sitt bryllup i 1968. 

Les mer om de offisielle myntene her:

Bryllupsmynten i sølv

Bryllupsmynten i gull 

Forlovelsesmynten

Har du skaffet deg et samleobjekt fra bryllupet til William og Kate?

Følg Samlerhuset på Facebook for nyheter og besøk hjemmesiden vår.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits