Øre oppheves som myntenhet - Samlerhuset vil ha din historie!

Norges Bank har bestemt at 50-øren skal settes ut av omløp. Når dette skjer 1. mai neste år, betyr det spikeren i kista for øre som myntenhet.

Øre ble innført som myntenhet i Norge da man gikk over fra speciedaler og skilling til kroner og øre på 1870-tallet. Man preget i årene 1874 og 1875 mynter med dobbel valørbetegnelse (f.eks 50 øre/15 skilling) før man gikk over til ren krone- og øreverdi i 1876.

Øre var opprinnelig en vektenhet i det gammelnorske vektsystemet. Ett øre var 1/8 mark = 3 ertuger = 30 penninger (26,79 gr.). Da det moderne skandinaviske myntsystemet ble opprettet med krone og øre som myntenheter, ble øre valgt som valør.

50-øren har lenge vært den minste av myntene i lommeboka, men var i sin tid "storebroren" blant øremyntene. I 1972 ble 1- og 2-øren tatt ut av sirkulasjon. 5- og 25-øren ble tatt ut i 1982, og siste 10-øre ble preget i 1991 og tatt ut av sirkulasjon i 1993. Nå er det altså bestemt at også 50-øren skal utgå fra det norske myntvesen, og endelig dato for dette har blitt satt til 1. mai 2012.

Rent praktisk kommer vi kanskje ikke til å savne 50-øren, for hva for man vel for 50 øre i dag? Men mynthistorisk er det kanskje litt vemodig når øre utgår som myntenhet og vi står tilbake med kun kronen.

Hvilken øremynt har du et spesielt minne til?

I rekken av historier knyttet til Norges øremynter de siste 137 årene, er det mange å velge mellom. 2-øren fra 1968 får av mange æren for at vi i dag har såpass mange myntsamlere i Norge. Den var ikke Norgesberømt det året den ble preget, da var det egentlig en hemmelighet. Året etter startet ryktene å gå - om en norsk mynt som det skulle være nesten umulig å finne, noe som det var lurt å lete etter, fordi den var sjelden og kunne bli verdifull. I løpet av noen få måneder ble alle landets syltetøyglass, sparebøsser og glemte skuffer i bortgjemte kommoder på loftet gjennomsøkt i jakten på denne mynten med stor M. I Norge økte antallet myntsamlere drastisk - mye takket være denne enslige mynten som ingen noen gang kunne finne i syltetøyglassene sine, sparebøssene eller de bortgjemte skuffene - rett og slett fordi mynten aldri kunne ha vært der. Den fantes kun i noen tusen komplette myntsett som var preget i 1968, forseglet og pakket i plast, og den hadde aldri vært i sirkulasjon.

Mange av oss har også et forhold til Kong Olav Vs elgfemøre fra 1958-1973. For mange er denne knyttet til barndomsminner hvor nettopp denne mynten ble brukt til å kaste på stikka. Grunnet myntens størrelse og vekt egnet den seg svært godt til formålet, og de fleste som vokste opp før mynten gikk ut av produksjon på 70-tallet kjenner nok svært godt til dette spillet.

Nå vil vi gjerne ha din historie!

Med nyheten om at 50-øren blir tatt ut av sirkulasjon, kan vi altså samtidig konstatere at øren ikke lenger blir en del av det norske myntvesen. Vi vil gjerne ha din historie - hvilken øremynt har du en spesiell historie eller et spesielt minne til?

Skriv inn din historie i kommentarfeltet under, eller send en e-post til blogg@samlerhuset.no. Vi publiserer de beste historiene på bloggen og på samlerhuset.no, og trekker ut en heldig vinner av et sett med Norges første øre-mynter.


50 øre 1877 - Norges første rene 50-øre

www.samlerhuset.no
www.facebook.com/samlerhuset

samlerhuset.magnt.com

 

6 kommentarer

Lise

21.03.2011 kl.13:59

Mitt beste minne er av 5-øren, nettopp fordi den ikke var i bruk lenger. 10-øren var laveste valør i 1983, men det hindret ikke den lokale kiosken i å tilby 5 øres sukkertøy! Det var STOR lykke om man var så heldig å skulle finne en tiøring eller femtiøring på vei til og fra skolen, for det var mye mer stas å få to små sukkertøy for 10 øre enn ett litt større for samme verdi!

10-øringer til godteri

21.03.2011 kl.16:19

Jeg pleide å sykle 2 kilometer til butikken med lommene fulle av 10-ører for å kjøpe godteri. Jeg pleide alltid å kikke på 10-ørene for å se hvilke som var gamle, men sparte ingen - alt gikk til sjokolade ;) Jeg synes 10-øren med bien på var den fineste, og synes alltid det var morsomt hvis jeg fant en som var fra 70-tallet - det var jo i "gamle dager" for meg da jeg var liten.

Anne

21.03.2011 kl.17:29

Det ble stikka-kasting med 5-øringer på oss ungene i blokka når jeg var liten. Jeg husker spesielt en "eldgammel" nabo som var en gretten gammel gubbe i våre øyne. Han hang ut av vinduet og kjeftet for at vi ødela plenen. Vi kunne jo ikke kaste på stikka på gress, så vi rev vekk gresset, helte på vann og tråkket jorda flat og glatt, sånn at 5-øringene "satt fast" når vi kastet dem. Vi holdt på med dette i timesvis, og de heldige vinnerne kunne gå hjem med jakkelommene omtrent nede i knehøyde, fulle av tunge 5-øringer :-))

nulle67

23.03.2011 kl.12:14

Følger det et dyrt abbonement med premien?

Samlerhuset

23.03.2011 kl.13:25

nulle67: Nei, det gjør det ikke.

Samlerhuset

24.03.2011 kl.15:12

Anne: Gratulerer - du er trukket ut som vinner av et sett med Norges første øre-mynter. Send adressen til på e-post til blogg@samlerhuset.no

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

21, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits