Hva er egentlig proof kvalitet?

I mynt- og medaljeverden snakkes det ofte om "proof kvalitet", som er beste pregekvalitet. Men hva kjennetegner egentlig en mynt eller medalje i proof kvalitet?

Kvaliteten proof kjennetegnes ved perfekt overføring og avtrykk av pregestempelets minste detaljer/relieff til den ferdigpregede myntens overflate. Dette betyr at alle detaljer i stempelets gravyre skal gjengis, det vil si at mynten eller medaljen er fullpreget. Det tolereres ingen skader som misfarging, fingermerker, slagmerker eller lignende. Mynten eller medaljens flater trenger nødvendigvis ikke å være speilblanke, selv om dette er mest vanlig. En mynt eller medalje er laget i proof kvalitet hvis alle detaljer er feilfritt gjengitt i preget.

For å oppnå kvaliteten proof må man derfor produsere disse myntene/medaljene etter bestemte produksjonsprosesser, hvor rondellen og stempelet produseres meget nøyaktig for til slutt å møtes til pregning i støvfrie omgivelser. Resultatet av denne produksjonsprosessen gir produktet toppkvaliteten proof.

Det første forsøket på å prege en proof-kvalitet i Norge foregikk i 1986. 5-krone minnemynten dette året, som skulle markere Den Kongelige Mynts 300-årsjubileum, ble preget i såkalt briljant eller prooflike kvalitet og solgt i en spesialforpakning i 5.000 eksemplarer. Det var imidlertid først i 1988, da Lillehammer ble tildelt OL i 1994, at Norges Bank bestemte seg for å virkelig satse på proof-preg. Alle detaljer ble lagt til rette på Den Kongelige Mynt på Kongsberg for å tilfredsstille de internasjonale kravene til slik preging, og den første ekte norske proofmynten forelå i 1990. Det ble preget en minnemynt 175-krone i 1989, til 175-årsjubileet for Grunnloven, men denne tilfredsstilte ikke de internasjonale kravene til proofkvalitet. Likevel velger mange proofsett-samlere å innlemme utgivelsen fra 1989 i speilglans kvalitet i sin proofmyntsamling.

1. oktober ga Det Norske Myntverket ut årets utgivelse av proofsettet
- les mer på samlerhuset.no/proof
15. oktober er utgvielsesdatoen for prestisjeutgaven Proofsett Exclusive
- les mer og forhåndsbestill her 

Det Norske Proofsett 2010 fra Det Norske Myntverket

www.samlerhuset.no
www.facebook.com/samlerhuset
www.fausassamlertips.blogspot.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits