Roosevelt-presidenter med forkjærlighet for mynter

USA har hatt to Roosevelt-presidenter. Den første Theodor Roosevelt fra 1901 til 1909 og hans seksmenning og nære venn Franklin D. Roosevelt fra 1933 til 1945. Theodor Roosevelt var forøvrig også onkelen til Franklin Roosevelts kone Eleanor. Begge Roosevelt-presidentene har hatt mye å si for amerikanske mynter. Theodor kanskje mest for amerikanske sirkulasjonsmynter i gull, mens Franklin for amerikanske minnemynter.

Theodor Roosevelt regnes som en av de mest markante presidenter i USA og vises blant annet ved at hans portrett er hogd ut i fjellet Mount Rushmore sammen med ansiktene til George Washington, Thomas Jefferson og Abraham Lincoln. Presidenten engasjerte seg personlig i så godt som alle sider av amerikansk samfunnsliv og huskes for å ha uttalt at "vi ønsker ikke femti-prosents amerikanere. Vi ønsker hundre-prosents amerikanere!". Folk skulle etter hans mening ikke danne nasjonale enklaver, men omdannes til amerikanske patrioter. Theodor Roosevelt var også særdeles opptatt av å fornye nasjonens mynter og hentet ofte inspirasjon i kunstverk. 2,5 og 5 dollar Indian Head i gull med nedsenket relieff ble laget med bakgrunn i en idé fra en nær venn av presidenten som hadde latt seg imponere av de nedsenkede relieffene i egyptiske kunstverk han hadde sett på et museum.

20 dollar Saint-Gaudens fra 1907 med høyt relieff er også et eksempel på en amerikansk gullmynt der Theodor Roosevelt hadde en finger med i spillet. Denne mynten, som mange mener er den flotteste gullmynten som noensinne er laget, ble laget etter presidentens fascinasjon for antikken og deres vakre mynter. Det hevdes at det er Alexander den stores mynter som er den direkte inspirasjonen for denne mynten.

Ved siden av sine store visjoner for den artistiske kvaliteten på amerikanske mynter, hadde han også meninger om innskriften. Det berømte mottoet "In Gold We Trust" fikk han faktisk en periode fjernet på alle mynter ettersom han etter sigende mente det ikke gjorde seg på mynter som ble brukt på bordell og til andre syndige aktivieter.

Men ikke alle amerikanske presidenter har vært like opptatt av mynter, og minnemynter spesielt. Under USAs 31. president Herbert Hoover (1929-1933) ble det ikke gitt ut en eneste minnemynt. Han mente produksjonen var en byrde for Det amerikanske myntverket og sløsing med skattebetalernes penger. I sin fire år lange presidentperiode stanset han alle forsøk på å få utgitt nye minnemynter.

Med presidentskiftet i 1933, da Franklin D. Roosevelt inntok Det hvite hus, ble en ny æra innledet for myntsamling i USA. Roosevelt, som selv var en lidenskapelig samler, ble pådriver for å gjenoppta tradisjonen med utgivelse av amerikanske minnemynter. Franklin Delano Roosevelt var en av det 20. århundrets mes sentrale figurer som USAs president i en tid sterkt preget av økonomisk krise og verdenskrig.


Minnemynt fra 1934 utgitt til 300-årsmarkeringen for grunnleggelsen av Maryland - den første amerikanske minnemynten på over 5 år!

20 dollar Saint-Gauden 1907 med høyt relieff - utgitt under Theodor Roosevelts presidentperiode.


www.samlerhuset.no
www.facebook.com/samlerhuset
www.fausassamlertips.blogspot.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits