Samlerhuset har fått tak i en ekte Møhlen-seddel

Norges aller første seddel, Møhlen-seddelen fra 1695


Til tider kan man få tak i Norges første seddel på markedet. En av Samlerhusets innkjøpere fikk nylig tak i to eksemplarer av den spennende Møhlen-seddelen.


Forretningsmannen Jørgen Thor Møhlen var en nær venn av Kong Christian V. Etter at handelsskipet hans hadde forlist på vei til de dansk-vestindiske øyer kom han i pengeknipe, og dette var bakgrunnen for Norges aller første seddel. Møhlen var en geskjeftig og idérik mann, og i håp om å komme seg på fote igjen økonomisk tok han kontakt med kongen og foreslo nyvinningen; banksedler. Jørgen Thor Møhlen mente at sedler ville være mer praktisk enn mynter. Enhver innehaver av en seddel skulle ha rett til en viss mengde sølv i riksbanken. Ved å henvende seg til riksbanken kunne innehaveren av seddelen veksle denne i tilsvarende pengemengde sølvmynt. Fordi sedler ville være mer praktisk og lette å oppbevare, mente J. Thor Møhlen at sedler ville bli godt mottatt. For kongen ville dette være en lettelse, og avdempe den knappheten man hadde på sølv fra gruvene på Kongsberg. På den tid hadde myntverket nylig flyttet fra Christiania til Kongsberg, og produksjonen av mynt var fortsatt begrenset.

Kong Christian V var som sagt en god venn av J. Thor Møhlen, og kongen ga tillatelse til å utstede disse sedlene. Jørgen Thor Møhlen fikk i oppgave å trykke sedlene, forsyne de med sikkerhetssegl og sette de i omløp i Norge, som var en del av unionen Danmark-Norge. Den godeste Møhlen var nok litt forut for sin tid her i nord, for sedlene ble møtt med stor skepsis, og de ble raskt innvekslet i håndfast sølvmynt. Hele prosjektet til Møhlen ble rett og slett en fiasko, og Møhlen gikk konkurs. Men om historien om Møhlen ikke endte lykkelig, har vi samlere blitt tilgodesett med et uhyre spennende norsk samleobjekt. En av verdens aller første sedler - på samler-munne kalt "Møhlen-sedlene"!


Sedlene ble revet i to, hvorav den ene biten ble beholdt av utsteder som en kvittering for å sikre seg mot forfalskninger. Begge deler er sjeldne i markedet, men seddelen er enda sjeldnere å få tak i enn talongen. Derfor var det naturligvis veldig spennende da vår innkjøper kom og viste frem en 315 år gammel original Møhlen-seddel.

 


En original Møhlen-seddel fra 1695 - Norges første seddel.

Desverre er både seddelen og seglet noe slitt, men det er allikevel en klassisk historisk seddel og et spennende samleobjekt.  

2 kommentarer

18.sep.2010 kl.19:32

Hei du som sletter all negativ tilbakemelding!

Hvorfor er det så viktig å slette all negativ kritikk mot samlerhuset? kritikken er jo korrekt! Et seriøst firma sletter ikke korrekt negativ kritikk, men velger heller å svare på den på en korrekt måte. Men dere har jo ikke så mye å svare. Hva skulle dere ha svart? hehe, eller skal vi si hrhr!

Hvis du ikke vil svare direkte på bloggen, så send oss gjerne en mail på numismatikk@gmail.com

Har du lyst å fortelle litt om samlerhuset, så gjør gjerne det ;)

God Helg!

Samlerhuset

21.sep.2010 kl.10:27

Anonym: For oss på Samlerhuset er det ikke viktig å slette kritikk - verken på bloggen vår eller på Facebook. Anonyme innspill som oppleves som direkte sjikanøse, eller som inneholder påstander som er usaklige, de vil ikke bli besvart, og vil bli vurdert slettet fortløpende. Vi imøteser saklige tilbakemeldinger og konstruktive meningsutvekslinger mellom to åpne parter. Åpenhet er viktig for leserne.

Som leser vil man kanskje oppleve at noen velger å være anonyme slik at de kan publisere påstander og informasjon som er urimelig, uriktig eller sjikanerende, påstander de antakelig ikke vil fremme med fullt navn. I slike tilfeller kan leseren tro at man som anonym meningsbærer representerer en konkurrent av Samlerhuset, eller en som har sammenfallende interesser.

Vi ønsker med bloggen vår å formidle gode historier om og rundt mynter og medaljer, og inviterer på denne måten til dialog med våre kunder. Vi tar gjerne i mot synspunkter og tilbakemeldinger fra brukerne, og forsøker etter beste evne å besvare de henvendelsene som kommer gjennom vår blogg og andre kanaler. Noen ganger må vi som skriver bloggen sjekke fakta hos andre ansatte, og derfor kan det hende at det kan ta litt tid å besvare et spørsmål. Men vi forsøker så godt det lar seg gjøre å svare både korrekt og så raskt som mulig.

Skulle lesere ønske å komme i kontakt med Samlerhuset, så er man også velkommen til å kontakte oss på telefon.

Ha en fortsatt fin dag.

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits