Russlands aller siste mynter med portrett

Tsar Nikolai II ble den siste russiske Tsar i det mektige imperiet som dekket en sjettedel av kloden da han kom til makten i 1894. Folket hadde store forhåpninger om endring etter harde år med et strengt styre - men det viste seg at Nikolai var en svak Tsar med stadig minkende støtte. Etter krigen i 1917 mistet han støtten fra sin egen hær og så seg nødt til å abdisere. Han formet en midlertidig regjering - men den ble raskt kastet av Lenins bolsjekviker, og revolusjonen var et faktum.

I juli 1918 ble Nikolai II og hele hans familie myrdet av bolsjevikene i Jekaterinburg. Siden den gang har det versert utallige historier om at deler av familien hadde overlevd og brakt slekten videre. Særlig kjent er legendene om hans datter Anastasia - men ingen av de mange historiene har noengang blitt bekreftet.

Da Tsar Nikolai ble avsatt, betydde det slutten på en epoke - også for Russlands staselige mynter. Myntene til Nikolai II ble nemlig de siste med portrett av statsoverhoder på russiske mynter. Fra og med revolusjonen i 1917 ble disse omgående erstattet av hammer, sigd og andre kommunistiske symboler.

Myntene til Russlands siste Tsar Nikolai II ble de siste med portrett av statsoverhode på russiske mynter.
Her en 5 rubel i gull fra 1902 - 16 år før Tsaren og hele hans familie ble myrdet.

Fremdeles i live?
I 1991 ble det i Ural i Russland funnet rester etter 9 mennesker. Ved hjelp av DNA-analyser viste det seg at graven inneholdt rester av Tsar Nikolai II, Tsarina Alexandra og 3 av barna, en kongelig livlege og 3 tjenere. Anastasia og sønnen Alexei fant de ikke. Dette har ført til store spekulasjoner, spesielt om Anastasia. Vaktene som hadde skutt familien fortalte at kulene hadde rikosjert vekk fra barna når de ble skutt. Familien hadde nemlig sydd inn juveler i jentebarnas korsetter i tilfelle de måtte rømme, og de fungerte som skuddsikre vester. En av vaktene, som fortsatt var lojal mot familien, skulle etter skuddene ha smuglet ut Anastasia fra kjelleren. Ingen har klart å bevise at noen har vært Anastasia etter 1918, men mange har prøvd.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits