Fire 4-markstykker for en ku

4 mark 1686 - Første mynt preget på Kongsberg
Det Norske Myntverket har en lang tradisjon som nasjonalt myntverk - helt siden 1686 da kong Christian V la myntverket til Kongsberg der sølvverket befant seg. Mindre logistikk og myntverk i Bergstaden ga mer penger i den dansk-norske statskassen, og beslutningen om å bygge myntverk på Kongsberg ble fattet på stedet da kongen selv var på befaring sommeren 1685.

Den første mynten som ble preget på det nye myntverket var 4-marken fra 1686. Mark var opprinnelig en gammelnorsk verdienhet. Den gammel-norske sølvmarken veide 214 gram og var den viktigste verdienheten i norsk middelalderen. 4-marken fra 1686 veide "bare" 22,27 gram og ble med sin svake lødighet i forhold til speciedalere kalt 'slettdalere'. En speciedaler hadde en lødighet på 87,5 % sølv, mens 4-marken fra 1686 inneholdt 67,2 % sølv. Men hva kunne man kjøpe for en slik 'slettdaler', 4-marken fra 1686? For å kjøpe en ku, trengte man fire slike store sølvpenger. Så så slett var den kanskje ikke?

4-marken fra 1686 står i dag som en av de viktigste utgivelsene i norsk mynthistorie. Med denne utmyntningen ble korslagt hammer og bergsjern for første gang introdusert, ikke bare i norsk mynthistorie men også i norsk industrihistorie. Sølvmarken fra 1686 er en av de myntene som er selvskrevne når man snakker om høydepunkter fra Norges tusenårige mynthistorie. Man kommer nemlig ikke nærmere opprinnelsen til Den Kongelige Mynt i 1686 enn denne mynten.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits