Pokerpenger fra England skapte sensasjon


1-øren fra 1885 er Norges desidert sjeldneste 1-øre. Opplaget er bare 622.000. I usirkulert kvalitet dukket den, frem til 1978, nesten aldri opp. Som regel var kvalitetene 1+ eller 01 det beste man kunne få tak i. Men i 1977 skjedde det noe som forandret hele historien.

Det var i England det skjedde. Den pensjonerte ligningsfunksjonæren Alfred Moyston arvet en 92 år gammel dame som nylig var død. Under gjennomgangen av kvinnens etterlatenskaper fant Moyston noen utenlandske mynter som hadde blitt brukt til kortspill. Det var totalt snakk om 112 mynter, samtlige var norske 1-ører i topp kvalitet, og alle var fra året 1885.

Moyston tok med seg myntene til en myntmesse og solgte tre av dem til en lav pris. Like etterpå kom en antikvitetshandler som hadde litt peiling på utenlandske mynter inn i bildet. Han mente at 1-ørene var sjeldne, og formidlet dem til en britisk mynthandler, som igjen solgte dem videre til Skandinavia, sammen med ytterligere førti 1-ører som var funnet. Da myntene dukket opp i Norge var dommen entydig: Dette er falske mynter!

Ekspertene mente at detaljer i motivet viste at myntene ikke var slått med de originale pregestemplene, men produsert senere. Debatten pågikk under høy temperatur, men i årene som er gått etter 1977 er det dukket opp også mer slitte 1-ører som har de samme pregedetaljene som de såkalte ?falske? myntene. I dag regner man at alle poker-1-ørene fra England som ekte. Sannsynligvis ble det første pregestempelet kassert under produksjonen når det ble oppdaget at det ikke var perfekt, mens myntene som allerede var preget ble sendt ut på markedet. Og 152 av dem havnet altså som pokermynter i England. Hvordan det skjedde er det ingen som vet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits