Norges siste speciedaler ble slitt ut som tokrone

16. oktober 1875 trådte den skandinaviske myntunionen i kraft. I første paragraf het det at 'Pængeenheden skal være Krone, som deles i 100 øre'. Dermed var tiden for speciedaleren ute, og halvspecien som ble preget i 1873 er Norges siste mynt i dalervalør.

Opplaget på denne mynten er lavt, bare 4.200 stk. Det var to grunner til det: Det var i utgangspunktet lite behov for en slik halvspeciedaler, og dessuten sprakk pregestemplene under produksjonen.

Halvspecien skulle erstattes av den nye tokronen, men det varte helt til 1878 før en slik mynt ble preget. Dermed ble den siste halvspecien værende i sirkulasjon i år etter år, nå som uekte 'tokrone', og det er grunnen til at det nesten ikke finnes eksemplarer av den i topp kvalitet. Mange av myntene bærer dessuten merker etter  brede gummistrikker som ble benyttet for å holde gamle tokronestabler sammen. Norges første 'tokrone' inneholdt for øvrig for mye sølv i forhold til de nye bestemmelsene: 12,64 gram mot de nye tokronenens 12 gram.

2 kommentarer

Tore

02.sep.2010 kl.14:04

1. den skandinaviske myntunionen trådte i kraft 5. mai 1873

2. Det ble preget gullmynter med speciedalervalør både i 1974 og 1875, i denne perioden var speciedaler fortsatt hovedmynten.

3. Mynten ble ikke værende i sirkulasjon i år etter år. Den ble trukket tilbake ganske raskt, det er defor den er sjelden.

4. Den finnes da i topp kvalitet.

5. Hva er kilden for denne artikkelen?

Samlerhuset

03.sep.2010 kl.10:22

Tore:

1. Den skandinaviske myntunionen ble opprettet av Sverige og Danmark 5. mai 1873, men trådte i kraft i Norge 16. oktober 1875.

2. Det er riktig at det ble preget gullmynter med speciedalervalør i 1874 og 1875, men disse hadde også kronevalør. Det mest korrekte vil da være å si at halvspecien fra 1873 er Norges siste mynt i REN dalervalør.

3. Det var i årene mellom 1873 og 1878 ingenting i veien for å bruke denne halvspecien som betalingsmiddel. Til tross for at den var trukket tilbake, var det nok ingen som ville nekte å motta den. Den var i sølv og var akseptert ettersom den i prinsippet hadde en nominell verdi på 2 kroner (1 speciedaler tilsvarte 4 kroner, ergo var en halvspecie tilsvarende 2 kroner).

4. Den finnes i topp kvalitet, men som innlegget sier; den finnes NESTEN ikke i topp kvalitet (jeg tenker da på ren 0 kvalitet). I følge våre innkjøpere finnes den trolig i opptil 10 eksemplarer i topp kvalitet, så man kan være heldig. Katalogverdien på denne halvspeciedaleren fra 1873 i kvalitet 0 er forøvrig 175.000 kroner.

5. Kilden for innlegget er Norges Mynter 2004

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits