Da svenskene tok vår selvstendighet

8-skillingen som ble preget i 1817 resulterte i et ramaskrik i Norge. Svenskene har tatt fra oss vår selvstendighet gjennom denne mynten, het det i sterke protester fra en rekke innflytelsesrike borgere.

Bakgrunnen for protestene var innskriften på den nye 8-skillingen, som var: "Sveriges Norges G(oters) og V(enders) Konge". At landenavnet Sverige skulle komme foran vårt eget landenavn på en mynt som var preget i Norge, til bruk i Norge, var en sviende opplevelse. Riktignok var vi i union, men vi så dog på oss selv som en fri nasjon, med vår egen grunnlov. Svenskekongen Carl XIII var lydhør for kritikken. På neste 8-skilling som ble preget i 1819 var landenavnet Norge på førsteplass, og ingen andre mynter ble senere preget med Sverige som nummer én. Protestene hadde vunnet frem, og 8-skillingen fra 1817 ble et engangstilfelle.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits