Norske mynter i nødmetall

2. verdenskrig er den blodigste og største krigen i menneskehetens historie. Så godt som hele verden var involvert i denne grufulle krigen, hvor mange titalls millioner mennesker mistet livet.

I tillegg til store menneskelige tap og andre ødeleggelser, betyr krig som regel også knapphet på en rekke varer. Det gjelder også metaller, noe som betyr at kobber og sølv slett ikke lenger kan benyttes til myntpregning. Da ble jern og sink godt å ty til. Det var okkupasjonsmakten som bestemte at norske mynter skulle preges i nødmetaller som jern og sink under 2. verdenskrig ettersom vanlige myntmetaller også var viktige for våpenindustrien.  

Første gang Norge måtte ty til krisemetallet jern på myntene var under 1. verdenskrig, selv om Norge ikke selv var i krig. Jern er ikke noe egnet metall til myntpregning. Jern er hardt, og resultatet ble et dårligere preg enn man var vant til fra Den Kongelige Mynt på Kongsberg. Av den grunn ser jernmyntene fra 1. verdenskrig slitt ut, selv om de kan være i topp kvalitet. Det går spesielt ut over treenighetssymbolet (trikvetraen) på valørsiden av myntene.

Under 2. verdenskrig var det igjen bruk for jern, og denne gangen også sink for 10-, 25- og 50-ører. Pregeverktøyet var blitt bedre nå, det betyr at jernmyntene ble bedre preget.


1- og 2-øre i krisemetallet jern preget av okkupasjonsmakten under 2. verdenskrig i Norge

4 kommentarer

Edel-Eva Hals

29.07.2010 kl.20:37

Ref. 1 og 2 ørene i ovennevnte metall. Har gamle slike som jeg gjerne vil rense etc.. Hvordan behandler jeg dem? Kan dere si noen pris på slike??

Edel-Eva Hals

29.07.2010 kl.20:58

Hvordan behandler jeg disse myntene av det metallet? Har endel av dem som jeg gjerne vil få fine etter en dårlig behandling.

Samlerhuset

03.08.2010 kl.11:12

Edel: Mynter i jern ville jeg latt være slik de er uansett, de lar seg ikke rense. På generelt grunnlag kan man rense kobbermynter i for eksempel zalo og vann, men mynter i jern er jeg redd vil kunne ruste. Les mer på Fausas samlertips om gode råd om behandling av mynter: www.fausassamlertips.blogspot.com

Samlerhuset

03.08.2010 kl.11:17

Edel: I katalogen "Norges Mynter" kan du se katalogprisen på alle norske mynter fra 1814 og frem til i dag. 2-øren fra 1944, som er avbildet her, har f.eks en katalogpris på 125 kroner i kvalitet 0. Myntene i nødmetall fra 2. verdenskrig med høyest katalogpris er 50-øren i zink fra 1945 (6.200 kroner i kvalitet 0) og 5-øren i jern fra 1945 (5.000 kroner i kvalitet 0).

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

21, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits