Norges aller første mynt

Olav Tryggvasonpenningen fra år 995 er selve starten på vår tusenårige mynthistorie. Denne mynten er også første gangen Norge eller nordmenn blir nevnt i historisk sammenheng. Norges aller første mynt er noe enhver norsk myntsamler sikkert ønsker seg til sin samling, men denne mynten er helt uoppnåelig. Ikke en gang den norske stat eier et eneste eksemplar! Det finnes faktisk ingen Tryggvasonpenninger i Norge i det hele tatt. De fire eksemplarene vi vet finnes, er i Stockholm, Lund, København og Berlin.

Det finnes faktisk et femte eksemplar av Norges aller første mynt, Tryggvasonpenningen, som forsvant en gang på midten av 1700-tallet. Vi vet ikke hvor den er, men en dag dukker den kanskje opp? I så fall blir det nok kamp om benet for å eie det som er Norges aller første mynt. 

Visste du forresten at en slik penning kunne tilsvare en dagslønn i vikingtiden? Dersom Tryggvasonpenningens femte eksemplar dukker opp, må man nok ut med langt mer enn en dagslønn!

2 kommentarer

idawisth

14.jul.2010 kl.13:41

ha en fin dag, håper det ikke regner hos deg og! :)

Samlerhuset

14.jul.2010 kl.13:42

idawisth: Takk, du også. Her er det strålende sol i dag.

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits