Norges gullbeholdning ble reddet fra tyskerne i 1940

Den norske Gulltransporten er et av 2. verdenskrigs mest dramatiske kapitler i Norges krigshistorie. Mens den tyske krysseren Blücher var på vei inn Oslofjorden og tyske krigsfly kretset over hovedstaden den 9. april 1940, ble hele den norske gullbeholdningen fraktet ut av Oslo.

26 lastebiler med 1500 kasser med gull og 39 tønner med gullmynt ble på dramatisk vis fraktet ut av Norges Bank i Oslo i morgentimene 9. april 1940. Deretter fulgte et nervepirrende kappløp da gullet i all hemmelighet ble fraktet gjennom Norge og ut av landet med både biler, tog, fiskeskøyter, britiske kryssere og linjeskip. Målet var klart; Norges gullreserver måtte ikke falle i tyskernes hender! Du kan lese mer om den dramatiske Gulltransporten - da hele Norges gullbeholdning ble reddet fra tyskerne i 1940 - på http://www.samlerhuset.no/gulltransporten-2/

Gullmynter fra den norske Gulltransporten har ligget lenge i utenlandske bankhvelv, men er nå tilgjengelig for samlere!

Visste du at:
- Dikteren Nordahl Grieg var blant dem som fraktet Gulltransporten
- Dekknavnet på den norske gullbeholdningen var "Den tunge bagasjen"
- Da gullmyntene ble kjøpt tilbake til Norge i 1988, havnet handelen i Guiness Rekordbok

Én kommentar

idawisth

06.jul.2010 kl.15:50

ha en superduper fin dag!

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits