Den gode gamle femmeren pensjoneres

31. desember i år er siste frist for å veksle inn de gamle "kumlokk-femmerene" når mynter preget før 1998 nå går ut av sirkulasjon. Kong Haralds portrett finnes på tre årstall med slike femmere, mens Olav V satte sitt ansikt på 25 slike "kumlokk" - fra den første i 1963 til 1988.


Den historiske 5-kronen som ble preget i 1963
Noen år etter at kong Olav V overtok tronen, ble det bestemt at det skulle preges 5-krone mynter i Norge. Den første 5-kronen som ble preget i 1963 er blitt historisk av flere grunner. For det første måtte faktisk den norske grunnloven endres for å få tillatelse til å prege en slik mynt. I et tillegg til myntkonvensjonen av 1881 hadde man nemlig lagt inn en bestemmelse som tilsa at norske 5-kroner kunne preges, men kun i gull. Mer enn 80 år senere var det slett ikke aktuelt å prege slike mynter i dette edle metallet, og i 1962 vedtok derfor Stortinget et tillegg til loven om pengevesenet i riket. Tillegget åpnet nå for pregning av 5-kroner i annet metall.

Verdt å merke seg ved den nye mynten som så ble preget er at gravørens initialer, Ø.H., (Øyvind Hansen), fikk en så fremtrendene plass i tilknytning til portrettet på adversen. Slik signering av det kunsteriske arbeidet hadde vi ikke hatt i Norge siden pregningen av 50-øren i 1919. Enda mer bemerkelsesverdig er bruken av myntmesterens merke, B, for Arne Bakken, som vi finner på randen av mynten. Myntmesterens initialer hadde da ikke vært å finne på norske mynter siden 1825! 5-kronen fra 1963 ble i sannhet en historisk mynt!
- Hentet fra myntkatalogen Norges mynter 2010

Nå har altså den historiske kumlokk 5-kronen blitt historie!

Les artikkel om "kumlokk-femmeren" fra Laagendalsposten her.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits