Da skoleskipene bestemte pålydende på minnemynter

Når Norges Bank utgir en minnemynt idag, selges den alltid til over pålydende verdi. Det er det de norske skoleskipene, med "Christian Radich" og "Statsråd Lehmkul" i spissen, som har hovedansvaret for.Utgangspunket er som følger: I 1982 ønsket Norges Bank å prege en minnemynt i anledning kong Olav V's 25 år som regent i Norge. Dette skulle være en minnemynt som hele Norges befolkning skulle skaffe seg, og overskuddet av salget skulle gå til skoleskipene. Markedssføringen var imponerende, og mynten ble solgt i hundretusener til folk som så et håp om verdistigning blinke i det fjerne.
Etter salget overførte Norges Bank flere  hundre tusen kroner til skoleskipene, og alle var glade. Inntil Per og Ole og Anne som hadde kjøpt mynten i håp om en snar fortjeneste opplevde at det slett ikke var snakk om noen verdistigning, det var rett og slett en "død" mynt. Dermed strømmet det i løpet av noen år titusenvis av eksemplarer av myntene tilbake til Norges Bank, som måtte innløse dem til fullt pålydende, selv om skoleskipspengene allerede var utbetalt.
Det ble et betydelig tap for Norges Bank, for å si det mildt, og utgangspunkt for en enkel beslutning: Heretter skulle minnemyntene med inntekt til veldedighet ha et langt høyere pålydende, og det betød at neste minnemynt som ble preget i 1989 ikke lenger var en 100-krone, men en 175-krone. Og fra 1990-tallet og fremover ble minnemyntene solgt til overpris. Alt takket være norske skoleskip.
Skoleskipene fikk overskuddet, og Norges Bank satt igjen med svarteper og et kjempelager av innløste minnemynter.

3 kommentarer

Elise

29.apr.2010 kl.22:05

Interesant lesning!

andrea

24.mai.2010 kl.03:18

og de som ikke byttet inn Kong Olav-myntene sine satt plutselig igjen med en litt mer verdifull mynt..? :)

Samlerhuset

24.mai.2010 kl.16:05

andrea: De som fortsatt har den vil nok kunne få solgt den til en myntsamler for mer enn 100 kroner (som var pålydende verdi) hvertfall :)

Skriv en ny kommentar

Samlerhuset

Samlerhuset

17, Oppegård

Samlerhuset er Nordens største forhandler av mynt, medaljer, frimerker og andre samleobjekter. Samlerhuset ble etablert i 1994 og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Formålet til Samlerhuset er å tilby det brede lag av samlere enkel tilgang på samlerobjekter, varige objekter som forteller viktige historier. Samlerhusets samlerobjekter presenteres i skrin, hvor det medfølger ektehetsgarantier, historisk dokumentasjon og informasjonshefter som forteller om samlerobjektet. Samlerhuset ønsker å tilby sine kunder en utvidet service, både i forhold til kundeoppfølging og tradisjonell service, men også i forhold til hvordan samlerobjektet presenteres og omtales.

Kategorier

Arkiv

hits